Kungliga Djurgårdens Intressenter | GRAVITATIONAL RIPPLES BLIR TSUNAMIMONUMENT
13215
single,single-post,postid-13215,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

GRAVITATIONAL RIPPLES BLIR TSUNAMIMONUMENT

bigOriginal

GRAVITATIONAL RIPPLES BLIR TSUNAMIMONUMENT

07:36 04 april in Nyheter

Efter ett omfattande arbete föll valet för en enhällig jurys på den danska konstnären Lea Porsagers förslag till Tsunamimonument: Gravitational Ripples.

Gravitational Ripples utgår från de pulserande rörelser som är en del av allt liv i universum, både i mikro- och makroformat. Den handlar både om de energier som uppstår när naturens krafter sätts i rörelse och om naturens egen förmåga att läka sår. Det länkar både till människan, naturen och kosmos.

Platsen är formad som en spiral som vrider sig runt sig själv genom vallar som stiger ur marken, täckta av gräs och blommor. Samma typ av dubbelspiral finns överallt i naturen, i galaxer, i snigelhus och i solrosor.

I förslaget smälter minnesvården ihop med det omgivande landskapet. På avstånd liknar den en samlad bild. Men när besökarna går in i minnesvården rymmer den olika platser och passager, stigar och rum. Alla kan hitta sin egen plats för olika känslor och upplevelser. I centrum finns en stor oval formation som samlar namn på de omkomna. Där finns plats för ljus och blommor.

Minnesmonumentet invigs sommaren 2018.