Kungliga Djurgårdens Intressenter | NYHETER
12408
page,page-id-12408,page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Här hittar du nyheter och information som kan vara av intresse för dig som arbetar på Djurgården.
Här har även Djurgårdsintressenterna möjlighet att dela med sig av sin information, som kan vara till nytta för kollegorna runt omkring.

Skärmavbild 2017-04-26 kl. 08.24.11

Prisregn över Djurgården – Tekniska museet får pris för årets samtidsdokumentation

08:25 26 april in Nyheter

I samma stund som Tekniska museet lämnar över utmärkelsen ”årets museum” till Djurgårdskollegan Prins Eugen Waldemarsudde, delas ytterligare ett pris ut.

Tekniska museet har fått ta emot utmärkelsen för årets samtidsdokumentation.

I projektet ”Mobil på flykt” har museet samlat in berättelser, bilder och föremål från flyktingars farliga resa mot ett nytt, tryggare liv i Sverige. Dokumentationen har blivit grunden för utställningen ”I’mAlive” som just nu visas på Tekniska museet.

Våra mobiler följer med nästan vart vi än går. Men för människor på flykt är de bokstavligt talat livräddare på den farliga vägen till Europa.Under vintern och våren 2016 intervjuadesnågra av de människor som tagit sig hela vägen till ett säkrare liv i Sverige.Med deras hjälp samlade museet in föremål och bilder. Idag utsågs ”Mobil på flykt” till Årets samtidsdokumentation 2017.

DOSS, Dokumentation av samtida Sverige, utser varje år ett museum eller kulturinstitution som lyfter fram och fördjupar insikten om företeelser i vår tid och sätter dem i ett sammanhang. Priset delades ut under Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte som i år hålls i Södertälje.

Dokumentationsprojektet har legat till grund för utställningen I’mAlive som just nu visas på Tekniska museet, och som nyligen även öppnade som del av en större utställning på House of Sweden i Washington. Den kommer även att visas som vandringsutställning med start på Huseby bruk i Kronoberg underhösten 2017.

I’mAlive visas på Tekniska museet till och med 20 augusti 2017. Utställningen har gjorts i samarbete med bland andra Sverige för UNHCR, BetterShelter, RefugeesWelcome Stockholm, Villa Victoria, MaritimeOrganization for Follow-up and Rescue, Annah Björk och Mattias Beijmo.

Vi säger stort grattis till Tekniska museet och rekommenderar alla ett besök på museet under sommaren för att uppleva I´mAlive.

IMG_2644

Stort grattis till Prins Eugens Waldemarsudde – vinnare av Årets museum 2017

15:55 25 april in Nyheter

För att ha öppnat och vidareutvecklat en rik och djärv tvärvetenskaplig verksamhet utifrån platsens unika förutsättningar på ett sätt som gett stort genomslag och helt nya målgrupper, belönas allkonstverket Prins Eugens Waldemarsudde med det prestigefulla priset Årets museum 2017. Bakom utmärkelsen, som i år delas ut för tjugoförsta gången, står Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums).

–Prins Eugens Waldemarsudde är ett utmärkt exempel på hur museer genom ett strategiskt visionsarbete kan lyfta fram unika förutsättningar och vidareutveckla befintlig verksamhet på ett nyskapande och inspirerande sätt, säger Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges Museer.

I sin motivering lyfter juryn särskilt fram detta sammanhållna, inkluderande och målinriktade utvecklingsarbete som Prins Eugens Waldemarsudde genomfört, ett arbete som omfattat verksamhetens alla delar; pedagogik, forskning, butik, trädgård, arkitektur, restaurang, konstutställningar och kulturarv. Det har inte bara resulterat i en rik och djärv tvärvetenskaplig verksamhet som fått stort genomslag, det har också medfört helt nya målgrupper för museet att arbeta med.

– Årets vinnare visar tydligt att det med framgång går att kombinera en professionalisering av museiverksamheten med rollen som utforskande kunskapsinstitution, säger Svenska ICOMs ordförande Katherine Hauptman. Utmärkelsen Årets museum bidrar till att göra de svenska museerna mer kända i internationella nätverk, vilket ytterligare stärker deras betydelsefulla roll i samhället och skapar förståelse mellan människor världen över.

Prins Eugens Waldemarsudde tog emot utmärkelsen Årets museum 2017 på Södertälje stadshus under invigningen av Museernas vårmöte som i år hålls i Södertälje 25–27 april. Priset, ett vandringspris bestående av en glasskulptur designad av Bertil Vallien och ett diplom, delades ut av Olof Lavesson, ordförande i Riksdagens kulturutskott.

Vi ser framemot att få se priset här på Djurgården och skickar ett stort grattis till er från alla kollegorna här på Djurgården.

Vilda Musen, berg-och dalbana, rŠls, fart, berg o dalbana, bergochdalbana, blŒ

GRÖNA LUND HAR GENREP OCH VI ÄR INBJUDNA

10:49 06 april in Nyheter

Den 20 april har Gröna Lund genrep.

Tivolit öppnar upp för att nya och återvändande medarbetare ska få en chans att värma upp och utbilda sig praktiskt inför den stora premiären. Medan Gröna Lunds härliga medarbetare finputsar formen får du och dina vänner möjlighet att, före alla andra, njuta av Gröna Lund.

Stort tack för en generös inbjudan specifikt till KDI:s medlemmar. Du hittar den här: Genrepsinbjudan 20april 2017 extern

Sista anmälan är den 17 april – först till kvar gäller!

Skärmavbild 2017-04-06 kl. 10.01.38

SKRÄP OCH SKYLTAR – översyn

10:00 06 april in Nyheter

Våren är här och det som göms i snö kommer upp i tö. Här kommer viktig information från  KDF:

Vi har alla ett gemensamt mål att Kungliga Djurgården skall vara välkomnade och en oas för våra besökare oavsett årstid, väder eller tid på dygnet. Det finns så mycket att uppleva på Kungliga Djurgården och vi hoppas att fler hittar hit både de som är på tillfälligt besök eller dom som flyttar till Stockholm med omnejd.

Vi på KDF har med Er aktörer arbetet fram en lösning hur besökarna på ett bra sätt ska hitta på Kungliga Djurgården och till de olika besöksmålen. För att tydligöra detta kommer vi under v 17 att se över de ytor som vi ansvarar för och ta bort de skyltar, trottoarpratare eller andra hänvisningar som inte ingår i vårt gemensamma skyltprogram. Ni som vet med Er att ni har skyltar på dessa ytor har nu ett antal veckor på Er att ta bort dessa.

Vi är också måna om att besökarna ska mötas av ett välstädat Djurgården vilket oftast är fallet, något som vi alla får beröm för. Vi kommer att vårstäda stranden vid Allmännagränd, en av våra viktiga entréer till Djurgården.

Nu  vill vi på KDF slå ett slag för att vi tar ett gemensamt ansvar för miljön på Djurgården och ställer frågan:

NÄR PLOCKADE DU UPP ETT SKRÄP SENAST FÖR ETT RENARE KUNGLIGT DJURGÅRDEN?

Vänligen

Gunnar Björkman, Parkchef KDF

bigOriginal

GRAVITATIONAL RIPPLES BLIR TSUNAMIMONUMENT

07:36 04 april in Nyheter

Efter ett omfattande arbete föll valet för en enhällig jurys på den danska konstnären Lea Porsagers förslag till Tsunamimonument: Gravitational Ripples.

Gravitational Ripples utgår från de pulserande rörelser som är en del av allt liv i universum, både i mikro- och makroformat. Den handlar både om de energier som uppstår när naturens krafter sätts i rörelse och om naturens egen förmåga att läka sår. Det länkar både till människan, naturen och kosmos.

Platsen är formad som en spiral som vrider sig runt sig själv genom vallar som stiger ur marken, täckta av gräs och blommor. Samma typ av dubbelspiral finns överallt i naturen, i galaxer, i snigelhus och i solrosor.

I förslaget smälter minnesvården ihop med det omgivande landskapet. På avstånd liknar den en samlad bild. Men när besökarna går in i minnesvården rymmer den olika platser och passager, stigar och rum. Alla kan hitta sin egen plats för olika känslor och upplevelser. I centrum finns en stor oval formation som samlar namn på de omkomna. Där finns plats för ljus och blommor.

Minnesmonumentet invigs sommaren 2018.

unknown

VISIT DJURGÅRDEN REDO FÖR HÖGSÄSONG

13:41 03 april in Nyheter

Överallt pågår förberedelserna. På Visit Djurgården uppdateras hemsidor och bildspel och broschyrställen fylls på.

Missa inte att skicka in era bilder till Frida på info@visitdjurgarden.se (om ni inte redan gjort det) senast den 15 april och att kika förbi Visit Djurgården och lämna in uppdaterat material.

Mycket folk söker sig in till centret för att hämta information. Just nu ser vi många ryssar, amerikaner, finnar och Belgien har också utmärkt sig med många nyfikna besökare.

Målet för Visit Djurgården är att ha högsta möjliga tillgänglighet och högsta möjliga service. Det känns fantastiskt att vi från och med den 1 maj utökar öppettiderna till 9-19 dagligen.

Till servicen hör även att det går att hyra cyklar. Och inför sommaren står nya fina cyklar redo för uthyrning.

Skärmavbild 2017-01-29 kl. 21.45.26

Djurgården hejar fram Marathon – Spring så spelar vi!

07:56 02 april in Nyheter

Spring lika långt som Vasaskeppet seglade uppmanar Vasamuseet, eller spring så spelar vi – erbjuder Skansens spelmän. Ja, släpp fram kreativiteten och var med och välkomna Stockholm Marathon när de löper in på Djurgården den 3 juni.

Ambitionen är att upplevelsen av Stockholm Marathon ska bli något lite extra när löparna springer in på Djurgården och genom Museiparken. Låt oss tillsammans höja stämningen för både deltagare och publik genom att bjuda på korta smakprov av Djurgården.

Bra att veta när ni planerar era aktiviteter: löpare passerar oss under följande tider:
Djurgårdsbrunnsvägen vid Museiparken  kl 12.55 – 15.15
Djurgårdsvägen / Skansen till Djurgårdsbron kl  13.15 – 16.10

Vill du vara en som bidrar längs banan. Rapportera in din aktivitet till Camilla Zedendahl senast den 1 maj.

Vill du veta mer om sommarens lopp på Djurgården? Läs här.

ThielskaGalleriet-640x640

UPPDATERAD 28/3 – Årets förmånslista för KDI medlemmar är klar – hämta här!

09:14 28 mars in Nyheter

OBS! LISTAN UPPDATERAD DEN 28 MARS, med nytt pris Lilla Hasselbacken & Handarbetets Vänner har tillkommit.

Ju mer vi känner till om varandra, desto lättare blir det att utövar ett riktigt bra värdskap på Djurgården. Därför känns det fantastiskt att se hur alla KDI:s medlemmar öppnar sina dörrar för kollegorna och hur vi tillsammans generöst  välkomnar varandra. Så passa på att upptäcka Djurgården ordentligt.

I år har vi nöjet att välkomna våra tre nya medlemmar:  Vikingaliv (öppnar 29 april), Villa Godthem och Ressel Rederi AB till listan för KDI medlemmars förmåner.

PRAKTISKT:
Listan laddar ni ner här: 170328 medlemsförmåner KDI. Distribuera lista till hos er berörd personal: entrépersonal, konduktör, båtpersonal, restaurangpersonal etc.

Mot uppvisande av giltigt personalkort får man ta del av trevliga erbjudanden enligt listan. Missa inte att visa upp kortet innan beställning.

Med giltigt personalkort menas att kortet innehåller: Företagets logga, den anställdes för- och efternamn och giltighetsdatum.

Erbjudandet avser endast den anställde, om inte annat anges.
Ha så trevligt hos och med varandra!

eva_hild_2008_11

Eva Hild gör sommarutställning på Djurgården – initierad av Prins Daniel

16:11 23 mars in Nyheter

Från den 5 juni till den 31 augusti får vi njuta av den svenska konstnären Eva Hilds skulpturer här på Djurgården.

Utställningen är initierad av H.K.H. Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Eva Hild har med sina karaktäristiska organiska former blivit en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hon har även en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i betydande privata och institutionella samlingar runt om i världen. Vid Konstakademins högtidssammankomst den 17 februari 2017 mottog Eva Hild Asmund och Lizzie Arles skulptörpris.

Presentationen av Eva Hilds skulpturer följer upp förra årets väl mottagna och mycket uppskattade utställning med Tony Cragg. Det framgångsrika samarbetet med Kungl. Djurgårdens förvaltning har resulterat i att Galleri Andersson/Sandström fått ett treårigt uppdrag att arrangera skulpturutställningar på Djurgården. Årets utställning kommer att bestå av sex storskaliga Hild-skulpturer som installeras på ömse sidor längs Djurgårdsbrunnskanalen.

eva_hild_loop_through1Det material Eva Hild ofta förknippas med är svart- eller vitmålad stengodslera men i utställningen på Djurgården går konstnären upp i format och verken är i aluminium. Utplacerade på Djurgården tillför samspelet mellan naturen och skulpturerna en extra dimension. Den ständigt skiftande naturen ramas in och förändras genom hålrummen i Hilds enastående skulpturer.

Vi välkomna varmt utställningen till Djurgården och konstaterar att nu har vi ännu en anledning att längta till sommaren.

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 16.17.18

Notera datum för årets lopp – information från Marathongruppen

16:08 13 mars in Nyheter

Många vill till oss på Djurgården. Besökare till våra anläggningar trängs med deltagare i externa evenemang – och det tycker vi är trevligt.

För att det inte ska bli onödiga krockar lägger vi upp information om de externa evenemangen här.

Ladda ner pdf:en med information från Matarthongruppen (Loppen på Djurgården 2017) och notera datumen i era kalendrar. Nedan tre nämnda evenemang berör Djurgårdsön direkt:

  • Womens Health Half Marathon 22 april
  • Stockholm Marathon 3 juni
  • Tjejmilen 3 sept

Sedan är det bara att heja fram deltagarna i de olika när de passerar just er.