Kungliga Djurgårdens Intressenter | NYHETER
12408
page,page-id-12408,page-template,page-template-blog-large-image-whole-post,page-template-blog-large-image-whole-post-php,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Här hittar du nyheter och information som kan vara av intresse för dig som arbetar på Djurgården.
Här har även Djurgårdsintressenterna möjlighet att dela med sig av sin information, som kan vara till nytta för kollegorna runt omkring.

ThielskaGalleriet-640x640

UPPDATERAD 28/3 – Årets förmånslista för KDI medlemmar är klar – hämta här!

09:14 28 mars in Nyheter

OBS! LISTAN UPPDATERAD DEN 28 MARS, med nytt pris Lilla Hasselbacken & Handarbetets Vänner har tillkommit.

Ju mer vi känner till om varandra, desto lättare blir det att utövar ett riktigt bra värdskap på Djurgården. Därför känns det fantastiskt att se hur alla KDI:s medlemmar öppnar sina dörrar för kollegorna och hur vi tillsammans generöst  välkomnar varandra. Så passa på att upptäcka Djurgården ordentligt.

I år har vi nöjet att välkomna våra tre nya medlemmar:  Vikingaliv (öppnar 29 april), Villa Godthem och Ressel Rederi AB till listan för KDI medlemmars förmåner.

PRAKTISKT:
Listan laddar ni ner här: 170328 medlemsförmåner KDI. Distribuera lista till hos er berörd personal: entrépersonal, konduktör, båtpersonal, restaurangpersonal etc.

Mot uppvisande av giltigt personalkort får man ta del av trevliga erbjudanden enligt listan. Missa inte att visa upp kortet innan beställning.

Med giltigt personalkort menas att kortet innehåller: Företagets logga, den anställdes för- och efternamn och giltighetsdatum.

Erbjudandet avser endast den anställde, om inte annat anges.
Ha så trevligt hos och med varandra!

eva_hild_2008_11

Eva Hild gör sommarutställning på Djurgården – initierad av Prins Daniel

16:11 23 mars in Nyheter

Från den 5 juni till den 31 augusti får vi njuta av den svenska konstnären Eva Hilds skulpturer här på Djurgården.

Utställningen är initierad av H.K.H. Prins Daniel och arrangerad av Galleri Andersson/Sandström i samarbete med Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Eva Hild har med sina karaktäristiska organiska former blivit en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hon har även en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i betydande privata och institutionella samlingar runt om i världen. Vid Konstakademins högtidssammankomst den 17 februari 2017 mottog Eva Hild Asmund och Lizzie Arles skulptörpris.

Presentationen av Eva Hilds skulpturer följer upp förra årets väl mottagna och mycket uppskattade utställning med Tony Cragg. Det framgångsrika samarbetet med Kungl. Djurgårdens förvaltning har resulterat i att Galleri Andersson/Sandström fått ett treårigt uppdrag att arrangera skulpturutställningar på Djurgården. Årets utställning kommer att bestå av sex storskaliga Hild-skulpturer som installeras på ömse sidor längs Djurgårdsbrunnskanalen.

eva_hild_loop_through1Det material Eva Hild ofta förknippas med är svart- eller vitmålad stengodslera men i utställningen på Djurgården går konstnären upp i format och verken är i aluminium. Utplacerade på Djurgården tillför samspelet mellan naturen och skulpturerna en extra dimension. Den ständigt skiftande naturen ramas in och förändras genom hålrummen i Hilds enastående skulpturer.

Vi välkomna varmt utställningen till Djurgården och konstaterar att nu har vi ännu en anledning att längta till sommaren.

Skärmavbild 2017-03-13 kl. 16.17.18

Notera datum för årets lopp – information från Marathongruppen

16:08 13 mars in Nyheter

Många vill till oss på Djurgården. Besökare till våra anläggningar trängs med deltagare i externa evenemang – och det tycker vi är trevligt.

För att det inte ska bli onödiga krockar lägger vi upp information om de externa evenemangen här.

Ladda ner pdf:en med information från Matarthongruppen (Loppen på Djurgården 2017) och notera datumen i era kalendrar. Nedan tre nämnda evenemang berör Djurgårdsön direkt:

  • Womens Health Half Marathon 22 april
  • Stockholm Marathon 3 juni
  • Tjejmilen 3 sept

Sedan är det bara att heja fram deltagarna i de olika när de passerar just er.

 

skansen-jul

Kan Stockholm bli en juldestination av rang?

09:28 13 mars in Nyheter

Kan Stockholm bli en juldestination av rang? Frågan är om vi inte är en fantastisk juldestination redan, men att vi behöver paketera oss bättre. Jag tänker bara på hur underbar julen är på Djurgården och att vi kan bidra med så mycket av vad man söker när man gör en resa inför julen – stämning, tradition – det äkta det genuina, folkfest, mat – ja, till och med det natursköna.

Stockholms Handelskammare har nu tillsammans med City i samverkan tagit ett initiativ till att undersöka möjlighetens om vi tillsammans kan stärka Stockholm som juldestination. Här är Djurgården oerhört viktig.

Till grund för initiativet ligger bland annat City i Samverkans arbete med julbelysningen inom ramen för #Stockholmsjul. En referensgrupp har utsetts och tillsammans med Skansen representerar KDI Djurgården i den nybildade gruppen. Ett intressant initiativ med ett långsiktigt fokus. Fortsättning följer.

bellman

Planeringen inför Djurgårdsjakten är igång

09:22 13 mars in Nyheter

Varje vår samordnar KDI tillsammans med intressenterna en Djurgårdsjakt. Varför? Jo, för att vi vill på ett trevligt sätt presentera vårt gemensamma utbud för nyckelpersoner inför högsäsongen.

Vilka är då dessa nyckelpersoner? Målgruppen är frontpersonal på turistbyråer och hotell. Vi bereder plats för två personer från varje Stockholmshotell, något fler från turistbyråer och turistorganisationer. Max antal deltagare är 120 stycken. Och att Djurgården är viktigt för våra hotell och dess gäster är uppenbart. Aktiviteten är populär och platserna blir snabbt fyllda.

Som alltid är programmet hemligt och varierar år från år. Det en spännande utmaning att få till en god mix och samtidigt hinna med så mycket som möjligt på kort tid. Vi vill ge deltagarna korta smakprov på vad vi har att erbjuda, samtidigt som vi presenterar helheten. Det är ju vårt fantastiska samlade utbud som gör att vi blir oslagbara.

För att hinna med så mycket som möjligt får deltagarna nästintill springa mellan platserna – därav namnet jakt!

Syftet är relationsskapande samt att få Djurgården ”top of mind” inför säsongen. Tanken är att deltagarna även ska förmedla kunskap vidare till sina kollegor när de kommer åter till jobbet.

Jakten pågår kl. 16.00-20.30 den 29 maj.

 
DSC_4836

Villa Godthem välkomnas som ny medlem

19:06 09 mars in Nyheter

Vi har nöjet att välkomna Villa Godthem in i Djurgårdsgemenskapen.

Villa Godthem är grosshandlarvillan som blivit en av Stockholms mest historiska och välkända restauranger. Huset är belägen ett stenkast från Djurgårdsbron och stod klart 1874, då som privatbostad åt operasolisten och estradören Carl Johan Uddman. Huset fick sitt namn när Carl Johan Uddman en kväll för ovanlighetens skull promenerade hem från Operan och när han stod i farstun utbrast han: ”Jag har gått hem! Där och då föddes namnet Villa Godthem.

Redan 1897 förvandlades villan till värdshus. Snickarglädjen i huset återfinns i både matsalen, på verandan och i trädgårdscaféet och är en stor del av Villa Godthems historia.

Varför inte göra ett besök? Villa Godthem har självklart bidragit till raden av de många medlemsförmåner som KDI:s medlemmar åtnjuter.

 

Skärmavbild 2017-03-01 kl. 14.11.25

Prins Eugens Waldemarsudde kan bli årets museum

14:12 01 mars in Nyheter

Idag nås vi av nyheten att Prins Eugens Waldemarsudde nominerats till årets museum. Grattis säger vi kollegor på Djurgården och håller tummarna!

– Nomineringen till Årets museum är ett prestigefullt bevis på de tre finalisternas förmåga att skapa framåtsiktande verksamheter som bidrar till att skärpa bilden av de svenska museerna som modiga, samhällsengagerade och tillgängliga, säger Mats Persson, generalsekreterare på Sveriges Museer.

Vem som helst har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter. Särskilt granskar juryn museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet men även museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har stor betydelse för bedömningarna.

Vinnaren av Årets museum 2017 tillkännages under den första dagen på Museernas Vårmöte i Södertälje den 25 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av statssekreterare Per Olsson Fridh.

Förra året utsågs ett annat Djurgårdsmuseum till årets museum, nämligen Tekniska museet. Tänk så trevligt det vore om priset nu går över till kollegan Waldemarsudde.

Årets museum 2017, motiveringar

Prins Eugens Waldemarsudde
Med ett strategiskt visionsarbete har museet öppnat och vidareutvecklat sin verksamhet och identitet vilket fått genomslag hos publik och i media. Satsningen på barn och unga har fördubblat antalet yngre besökare vilket kan läggas till arbetet med att stärka bildämnet i skolan och projekt för integration. Forskningsbaserade utställningar, nutida konst, frågor kring representation och tolkningsföreträde, genusperspektiv, spännande kunskapskoncept och ny pedagogisk verksamhet har skapat ett aktivt och engagerat museum. Museet har lyckats att balansera sin höga självfinansiering med grepp som att överta fastigheten i egen regi där medel frigjorts till gagn för verksamheten.

www.waldemarsudde.se

Armémuseum
Ett militärhistoriskt museum som med mod och kreativitet förnyat sin verksamhet och gjort den angelägen för sin samtid. I tider av populism och intolerans väjer inte museet för att belysa och diskutera svåra frågor och konflikthärdar. Nya berättarmetoder, synlighet och tillgänglighet, självkritiskt perspektiv samt existentiella frågeställningar skapar nya sammanhang i möten med besökare liksom inom internationella forskningssamarbeten och nätverk. Samtidigt som museet skapat en bred överblick över sin samling har det behållit och vidareutvecklat sitt kunskapsinriktade och folkbildande fundament.

www.armemuseum.se

Gotlands museum
Museet har via affärsmässig strategi fått ett stort genomslag i närområdet genom ett stort visionsarbete och nyskapande idéer om tillgängliggörandet av kulturarvet. Med en stark roll inom besöksnäringen och byggandet av varumärket Gotland, årliga affärsplaner, nya kompetenser vid museet, som affärsutvecklare och kulturarvskonsulent, och oväntade samarbeten med övriga museer och hembygdsföreningar på ön har detta utgjort grunden för att skapa helhetsupplevelser för besökaren. Genom att arbeta brett, vara ett museum för alla och angeläget i samhället har det gett ett ökat ekonomiskt utrymme som stärkt insatserna i uppdraget som regionalt museum.

www.gotlandsmuseum.se

 

IMG_2048

Hur säkerställer vi ett gott värdskap på Djurgården?

09:40 01 mars in Nyheter

Värdskap stod i fokus på den andra Djurgårdsfrukosten. 40-talet Djurgårdsaktörer samlades för att lyssna på Jan Gunnarsson, författare, debattör och grundare av värdskapet. Morgonens värd -Scandic Hasselbackens nya vd Göran Nilsson, hade utlovat en makalös utsikt från Hazelussalen på det anrika hotellet. Och visst levererade han. Vi lyste i kapp med morgonsolen, när vi avnjöt det fina frukostbuffé som så generöst dukats upp.

NYFIKENHET, RESPEKT OCH INSPIRATION

Jag kopplar samman Jan Gunnarsson med tre ord – nyfikenhet, respekt och inspiration. Han bär med sig en beundransvärd nyfikenhet på livet och på sin nästa. I mötet med varje människa finns en respekt för individen och vad denne tar med sig. Slutligen har han en förmåga att dela med sig av sina erfarenheter och sin klokskap. Att han kan inspirera – det var tydligt denna morgon!

IMG_2049

Värderingar i form av en soffa. Värderingar kan manifesteras på många sätt. Här har en konstnär fått skapa fritt utifrån orden ”värme och omtanke”. Soffan är förstås varm.

TÄNKVÄRDA TANKAR

Vi tog med oss många tänkvärda tankar hem. Som vilken skillnad en individ kan göra och att ”everybody is special!” Vi har alla särskilda behov.

Vi introducerades även till frågan om ”gästskap”. Har jag som gäst något ansvar? Kan vi hjälpa gästen att lättare utöva sitt gästskap? Vi inom KDI möter frågan genom att ta ett initiativ att producera en lite guide med frågor och svar för att underlätta för detta. Här kan man få svar på frågor som om man får grilla här, kan man cykla var som helst, var man kan jogga etc. Ja, hur man uppför sig på Djurgården helt enkelt. Jag återkommer om detta.

Hur skapar vi då en kultur där gott värdskap råder?  

Ja, kultur är en manifestation av värderingar. Vilka är våra värderingar? Det är viktigt att kunna svara på och därför  arbetar vi tillsammans igenom dessa bl a genom höstens workshopar.

Svaret på frågan vad vi är och vad vill vi vara måste leda till vad vi gör och hur vi agerar. Resultatet av det arbete vi nu genomför tillsammans kommer att utgöra en viktig grund för hur vi agerar framgent.

Tillit och samverkan var nycklar som Janne lyfte upp. Och jag kan inte annat än hålla med. Tillit är grunden i varje relation och en förutsättning för samverkan. Och samverkan är nyckeln till ett riktigt gott värdskap på Djurgården.

Så låt oss i samverkan arbeta för att säkerställa ett Djurgården där alla känner sig inkluderade och välkomna och alltid möts med respekt värdighet och omtanke.

Tack Janne för en inspirerande morgon och tack Göran och hela gänget på Scandic Hasselbacken för ett föredömligt värdskap.

ps. nästa frukostklubb är den 30 mars på Polismuseet ds.

/Camilla Zedendahl

Skärmavbild 2017-02-17 kl. 09.05.22

Grattis till Skansen – Stockholmarnas favoritmuseum 2017

09:05 17 februari in Nyheter

Årets upplaga av Evimetrix undersökning ”Stockholmarnas favoritmuseum” är klar och Skansen är årets vinnare. Skansen har haft en positiv utveckling de senaste åren och rankas i år som Stockholmarnas favoritmuseum. Detta framgår av resultaten när allmänheten i Storstockholm värderar 39 museer i länet.

– Jag är oerhört glad och stolt att stockholmarna väljer oss som sitt favoritmuseum, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Vi är det gröna vardagsrummet mitt i city, och det är fantastiskt att det uppskattas av så många. Det är också ett härligt pris och kvitto till alla som arbetar på Skansen och möter gästerna varje dag.

-Vi har arbetat strategiskt med allt vad Skansen kan erbjuda, fortsätter John. Vi har till exempel renoverat fina Ekorrparken för alla barn och satsat mycket på service överlag. Det känns som att vi börjar nå ut med det!

På andra plats hittar vi Vasamuseet och till det barnvänligaste museet har Stockholmarna utsett Junibacken.

Vi säger stort grattis!

Vill du läsa mer? Klicka här.

kanada

Statsbesök påverkar Djurgårdstrafiken

19:30 16 februari in Nyheter

Kanadas Generalguvernör David Johnston kommer på ett officiellt statsbesök till Stockholm den 19 -22 februari. Självklart vill man komma och besöka oss.

Mycket står på agendan och det är endast den 20 februari som trafiken till oss kommer att påverkas.

Måndag 20 feb: Avspärrningar från 10:00 – 13:30 utmed hela sträckan enligt  kartan ovan. (Nybroplan & Strandvägen spärras av klockan 11:00 – 13:00)

Allmänt: 

Polisen kommer inte ha en förhöjd beredskap inför besöket då det inte finns eller har funnits någon hotbild mot Kanada eller mot David Johnston. Polis kommer däremot att ha helikopter i luften alla dagarna samt att polis har förstärkningsvapen synliga när de patrullerar runt avstängningsområdena.

Bussar:

Linje 2, 53, 54, 55, 57, 65, 69 och 76 kommer att påverkas med omlagda körvägar.

Linje 69 som berör oss mest på Djurgården kommer att köra via Östermalm då det inte kan passera Nybroplan. Det kommer troligtvis att vara mycket förseningar till och från Djurgården innan, under och en tid efter avstängningarna.