Kungliga Djurgårdens Intressenter | Prisregn över Djurgården – Tekniska museet får pris för årets samtidsdokumentation
13240
single,single-post,postid-13240,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Prisregn över Djurgården – Tekniska museet får pris för årets samtidsdokumentation

Skärmavbild 2017-04-26 kl. 08.24.11

Prisregn över Djurgården – Tekniska museet får pris för årets samtidsdokumentation

08:25 26 april in Nyheter

I samma stund som Tekniska museet lämnar över utmärkelsen ”årets museum” till Djurgårdskollegan Prins Eugen Waldemarsudde, delas ytterligare ett pris ut.

Tekniska museet har fått ta emot utmärkelsen för årets samtidsdokumentation.

I projektet ”Mobil på flykt” har museet samlat in berättelser, bilder och föremål från flyktingars farliga resa mot ett nytt, tryggare liv i Sverige. Dokumentationen har blivit grunden för utställningen ”I’mAlive” som just nu visas på Tekniska museet.

Våra mobiler följer med nästan vart vi än går. Men för människor på flykt är de bokstavligt talat livräddare på den farliga vägen till Europa.Under vintern och våren 2016 intervjuadesnågra av de människor som tagit sig hela vägen till ett säkrare liv i Sverige.Med deras hjälp samlade museet in föremål och bilder. Idag utsågs ”Mobil på flykt” till Årets samtidsdokumentation 2017.

DOSS, Dokumentation av samtida Sverige, utser varje år ett museum eller kulturinstitution som lyfter fram och fördjupar insikten om företeelser i vår tid och sätter dem i ett sammanhang. Priset delades ut under Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte som i år hålls i Södertälje.

Dokumentationsprojektet har legat till grund för utställningen I’mAlive som just nu visas på Tekniska museet, och som nyligen även öppnade som del av en större utställning på House of Sweden i Washington. Den kommer även att visas som vandringsutställning med start på Huseby bruk i Kronoberg underhösten 2017.

I’mAlive visas på Tekniska museet till och med 20 augusti 2017. Utställningen har gjorts i samarbete med bland andra Sverige för UNHCR, BetterShelter, RefugeesWelcome Stockholm, Villa Victoria, MaritimeOrganization for Follow-up and Rescue, Annah Björk och Mattias Beijmo.

Vi säger stort grattis till Tekniska museet och rekommenderar alla ett besök på museet under sommaren för att uppleva I´mAlive.